torsdag 21 februari 2013

Lantligt kök


Min man, jag och våra två barn flyttade 2002 från huvudstaden till ett sekelskifteshus på landet. Huset var välunderhållet och regelbundet renoverat men hade tyvärr tappat mycket av sin tidscharm. Vi har försökt återskapa skelskifteskänslan i huset. 

Köket hade mörklaserade luckor och stora brunbeigea kakelplattor stengods. Diskbänken hade många år på nacken och var opraktisk med två små hoar. Spis och fläkt hade gjort sitt. Det enda vi kände att vi kunde behålla var golvet, som var ett trägolv i original från när huset byggdes, och den fina gamla vedspisen med tillhörande kåpa. 
Eftersom luckorna var av hög kvalitet och vi gillade formen beslöt vi oss för att behålla dem men ge dem en annan färg. Jag samlade på mig bilder från tidningar för att den snickare vi anlitade lättare skulle förstå hur vi ville ha köket. Till vår lycka förstod han precis och resultatet blev just så som vi tänkt.




I ett av kökets hörn byggde vi ett stort skafferi. Både dörr och skåp är av pärlspont. Skafferiet har många hyllplan och som rymmer massor.




I ett annat hörn rev vi ner skåpen och satte upp dem igen så att de bildade ett stort väggfast skåp. 

Här var mina tidningsklipp viktiga för snickaren att förstå mina idéer. 

Bara av gamla vanliga köksskåp fick vi detta fina. Kröningslisten, pärlspånten på utsidan och listen på bänkskivan gör mycket för helheten.



Ovanför vedspisen fanns ett vitt kakel, troligen original. Gysinge byggnadsvård har liknande men vi hittade ett snarlikt till ett mycket bättre pris som vi satte upp över diskbänken vilket skapade en fin helhet.



Vi bytte även ut diskho och bänk. Ångrar lite den ömtåliga träskivan men är man alltid noga och torka av vatten och vaxar den då och då så håller den sig fin. Dagligt slitage gör den bara snyggare.

Genom att göra något bra utav det som redan fanns fick vi ett fint lantkök som passar in i husets ursprungliga stil till en bråkdel av vad ett helt nytt kök skulle kosta. En målare handmålade luckorna i en vaniljgul ton och tapetserade med en tapet från ur Duro Gammelsvenska.








































I den gamla kökssoffan går kuddarna i rött, från: HM HomeÅhlens och HimlaSittdynan är klädd i vaxat tyg, vilket var praktiskt när barnen var små och kladdade och spillde lite mer än nu för tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar