onsdag 18 september 2013

Svartvinbärsjuice

Bild: Projekt Runeberg

































Nordens druvor kallas de. Både blad och klase liknar vindruvans. Lycklig den som har ett par buskar i sin trädgård. Mycket kan man göra av dessa nyttiga bär som är rika både på vitaminer och mineraler

Denna sommar har jag gjort juice av både de aromrika bladen och av bären. Juicen är superenkel att göra och vansinnigt god att dricka. Receptet har jag gjort om lite för att det ska bli ännu enklare att komma ihåg.  

1 liter svarta vinbär
1 liter blad
1 liter vatten
1 dl socker

Plocka 1 liter väl mogna svarta vinbär och 1 liter blad. Koka upp blad och bär i 1 liter vatten. Koka på svag värme i ca 5 minuter. Sila av genom silduk. Rör 1 dl socker i juicen. Häll upp på flaska. Späd med vatten efter behag. Förvara svalt.

Ett tips är att frysa in bär och blad i påsar med 1 liter i varje, så blir det lätt att koka sig lite juice i vinter. 






Innehåll av vitaminer och mineraler per 100 gram svarta vinbär:
Vitamin C = 210 mg
Vitamin E = 2,1 mg
Järn = 1,2 mg
Kalium = 315 mg
Kalcium = 94 mg


(Källa: http://www.ortblomman.com/show/object.asp?oid=108)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar